Filosofie (cheolhag)

Artele martiale sunt prin natura lor un complex informatii, ce se aplica fizic, mental si spiritual.

Artele martiale au aparut ca urmare a nevoii de securitate.

In general, aceste notiuni se interpreteaza gresit . Artele martiale sunt un conglomerat de genialitate, fiind concentrare masiva de informatii, care are ca scop evolutia omenirii, stavilirea rautatilor si prevenirea aparitiei evenimentelor cu caracter grav si foarte grav.

Artele martiale nu au ca scop competitia cu semenii, ci doar cu noi insine, cu propriile complexe, frici, temeri; competitia cu limitele, ce ni le impunem datorita mediului in care traim, limitari de ordin mental si fizic, ce ne fac viata mai grea, mai dificila, mai complexa.

Daca scopul initial al artelor martiale era sa ofere un suport de securitate ridicat, cu timpul artele martiale s-au transformat intr-o scoala de conduita si educare permanenta a propriilor deprinderi si obiceiuri, cu scopul de a ne imbunatati in mod vizibil calitatea vietii, de a ne invata sa cautam binele, frumosul, iubirea, placutul si dreptatea.

Toate acestea se fac prin crearea unui sistem pedagogic exceptional, ce se axeaza pe persoana, calitate si rezultate.

De aceea practicantii de arte martiale cu experienta sunt, in genere, persoane cu trasaturi deosebite, oameni de calitate, ce pot oricand da un exemplu cum trebuie facut ca fiecare dintre noi sa reuseasca sa urce, sa evolueze, sa fie fericit.

In taekwondo se invata o strategie foarte simpla. Trebuie sa ataci o data si bine. NU trebuie sa pierzi energie. Nu trebuie sa faci nimic inutil. Nici macar sa gandesti in plus. In taekwondo totul este ponderat. Un practicant adevarat de taekwono duce o viata ponderata.

Oamenii din ziua de azi au caractere extreme: ori sunt prea calmi ori sunt prea nervosi. Ei uita ca o viata buna este o viata echilibrata. Uita ca un om bun este un om echilibrat. Tot mai mult privesc la cei din jurul lor, ignorandu-se pe ei insisi, si ignorand faptul ca tratamentul tuturor suferintelor vine din interior, din puterea launtrica a fiecaruia, care este universala si care face minuni. Este gresita aceasta abordare a vietii datorita riscurilor pe care le implica.

Daca in secolele trecute se vehicula ideea de om atotstiutor si multilateral dezvoltat, acum ne multumim cu un domeniu in care ne specializam si care in timp nu face decat sa duca omul intr-o directie gresita, sa-l dezechilibreze, ca si cum am purta un papuc cu o talpa mai groasa si una mai subtire si de la an la an tot ingrosam acea talpa. Dupa un anumit numar de ani vom avea de suferit. La fel se intimpla si cu caracterul omului.

Taekwondo te invata sa fii modest, cinstit si iubitor.
Taekwondo te invata sa nu ceri de la lume nimic si sa oferi oamenilor ceea ce ai din belsug: iubirea.
Taekwondo te invata sa iubesti, sa faci bine, sa te perfectionezi, sa avansezi, sa evoluezi, prin ganduri, fapte si vorbe.
Taekwondo inseamna, de fapt, modul in care noi oamenii abordam viata. Si daca majoritatea se lupta cu viata, taekwondo te invata cum sa o scoti la capat cu viata. Adica sa o traiesti! Iti ofera solutia la ceea ce oamenii cauta de milenii: formula magica prin care putem fi fericiti.

Cei mai multi fac o mare greseala, disociind artele martiale, ca miscare, de artele martiale, ca gandire, ca traire, ori credinta. Daca Biblia ne ofera reguli, pe care sa le respectam, oare artele martiale nu impun tot niste reguli? Oare faptul ca aceasta practica de-a lungul anilor ofera satisfactia in miscarea cu specific martial, dar si in viata de zi cu zi, nu reprezinta formula de succes in atingerea fericirii, pe care de fapt oamenii au gasit-o, dar tot ei o ignora?

Sper ca in aceasta introducere am reusit sa scot la lumina filosofia milenara a asiticilor, gandirea populara si credinta de zi cu zi.

Material adunat si editat de MADALIN ANISIEI